Επιλογή Σελίδας

Γιόγκα και Θεός – μια μεγάλη παρεξήγηση

Η γιόγκα δεν απαιτεί τον ενστερνισμό κάποιας επίσημης θρησκείας. Ο Πατάντζαλι πηγαίνει πέρα από προσωπικότητες και δόγματα. Δηλώνει ότι η Γιόγκα είναι η καρδιά όλων των θρησκειών. Είναι η επιστήμη της θρησκείας, με την οποία οι αληθινές αρχές της θρησκείας μπορούν να αποδειχθούν με ακριβή και διακριτά αποτελέσματα. Η Γιόγκα εκπληρώνει τον σκοπό της θρησκείας: την επίτευξη της αίσθησης ότι είμαστε ένα με τον Θεό, την ένωση με τον Θεό – την έσχατη ανάγκη κάθε ψυχής. Ορίζει τη γιόγκα ως «εξουδετέρωση των εναλλασσόμενων κυμάτων στη συνειδητότητα».

Οι μεγάλοι σοφοί της Ινδίας θεωρούσαν τη θρησκεία επιστήμη, η εφαρμογή της οποίας σπάει τα δεσμά του ανθρώπινου πόνου και επανενώνει τη συνειδητότητα με τη συμπαντική χαρά του Θεού κατά την εικόνα του Οποίου είμαστε πλασμένοι.

Όπως και κάθε άλλη επιστήμη, η γιόγκα μπορεί να εφαρμοστεί απ’ όλους τους ανθρώπους σε κάθε εποχή ή τόπο. Η θεωρία που αναπτύχθηκε από κάποιους αδαείς συγγραφείς ότι η γιόγκα είναι «επικίνδυνη» ή «αταίριαστη» στους ανθρώπους της Δύσης είναι ολοκληρωτικά εσφαλμένη και έχει αποτρέψει με θλιβερό τρόπο πολλούς ειλικρινείς σπουδαστές από την αναζήτηση των πολύπλευρων ευλογιών της.

Η γιόγκα είναι μια μέθοδος για την καταστολή της φυσικής αναταραχής των σκέψεων, οι οποίες διαφορετικά εμποδίζουν όλους τους ανθρώπους, όλων των χωρών, από το να δουν την πραγματική φύση τους ως Πνεύμα. Σαν το θεραπευτικό φως του ήλιου, η γιόγκα είναι το ίδιο ευεργετική και για τους ανθρώπους της Ανατολής και για τους ανθρώπους της Δύσης. Οι σκέψεις των περισσότερων ανθρώπων είναι ανήσυχες και ευμετάβλητες. Υπάρχει μια προφανής ανάγκη για τη γιόγκα: την επιστήμη του ελέγχου του νου.

Η αντιστροφή της δύναμης της ζωής από την ύλη στο Πνεύμα λέγεται πραναγιάμα (γιόγκα 7). Με την απόσυρση του ρεύματος της ζωής από τον εξωτερικό κόσμο μέσω της Κρίγια Γιόγκα, η συνειδητότητα αρχίζει να αφυπνίζεται εσωτερικά, στην ανώτερη φύση της, στον Θεό. Η πραναγιάμα είναι ένα σύνολο τεχνικών.

Ο Λαχίρι Μαχασάγια ενθάρρυνε τους διάφορους μαθητές του να τηρούν πιστά την καλή παραδοσιακή πνευματική πειθαρχία της θρησκείας τους. Τονίζοντας ότι η Κρίγια Γιόγκα είναι από τη φύση της μια πρακτική τεχνική για τη λύτρωση του ανθρώπου που μπορεί να εφαρμοστεί απ’ όλους, ο Λαχίρι Μαχασάγια έδινε τότε στους μαθητές του την ελευθερία να εκφράζονται στη ζωή τους σύμφωνα με το περιβάλλον τους και τον τρόπο με τον οποίο γαλουχήθηκαν.

«Ένας Μωαμεθανός θα πρέπει να εκτελεί το ναμάζ προσκύνημά του πέντε φορές τη μέρα», έλεγε ο Δάσκαλος. «Πολλές φορές την ημέρα ένας Ινδουιστής πρέπει να κάθεται σε διαλογισμό. Ένας Χριστιανός θα πρέπει να γονατίζει πολλές φορές την ημέρα προσευχόμενος στον Θεό και μετά να διαβάζει την Αγία Γραφή».

Μάθετε να ακολουθείτε την επιστήμη της θρησκείας και μπορείτε να γίνετε ο μεγαλύτερος επιστήμονας, ο μεγαλύτερος εφευρέτης, οι κυρίαρχοι της μοίρας σας. Αν μπορείτε να θυμάστε και να εφαρμόζετε τις αλήθειες που σας είπα, δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μην μπορείτε να κατορθώσετε. Και το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να βρείτε τον Θεό. Με την εφαρμογή της επιστήμης στη θρησκεία, η αβέβαιη πεποίθησή σας στις πνευματικές δυνατότητες μπορεί να μετατραπεί σε συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων αυτών στον μέγιστο βαθμό τους. Τότε θα είστε τα πιο επιτυχημένα ανθρώπινα πλάσματα, σπουδαιότεροι απ’ όλους τους επιστήμονες στη γη. Οι μεγάλοι Δάσκαλοι που Τον ανακάλυψαν ποτέ δεν ζουν στην αμφιβολία. Βιώνουν την αλήθεια. «Και θα γνωρίσετε την αλήθεια. Και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (κατά Ιωάννη Η:32). Όταν έχετε βρει τον Θεό, έχετε τα πάντα.

Εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν από τη μια εκκλησία στην άλλη χωρίς να πιστεύουν πραγματικά μέσα στην καρδιά τους αυτά που άκουσαν για τον Θεό. Λένε: «Προσεύχομαι, αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκω ανταπόκριση». Ωστόσο ο Θεός γνωρίζει πάντα όλα όσα μας συμβαίνουν. Ξέρει τα πάντα για μας, εντούτοις εμείς παραμένουμε εντελώς αδαείς γι’ Αυτόν. Αυτή είναι η αιτία για την οποία υπεισέρχονται στο νου μας διάφορων ειδών αμφιβολίες. Αν υπάρχει Θεός, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να Τον γνωρίσουμε. Γιατί θα πρέπει απλώς να διαβάζουμε και να ακούμε συζητήσεις γι’ Αυτόν χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα από προσωπική εμπειρία?

Και όμως, υπάρχει ένας σαφής τρόπος να βιώσουμε τον Θεό. Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος? Είναι ο επιστημονικός πειραματισμός με τις θρησκευτικές αλήθειες. Εφαρμόστε αυτό που πιστεύετε! Είναι εφικτό να εφαρμόσετε πρακτικά τη θρησκεία, είναι εφικτό να τη χρησιμοποιήσετε σαν επιστήμη που μπορείτε να αποδείξετε, πειραματιζόμενοι με τον εαυτό σας. Η έρευνα για την Αλήθεια είναι η πιο υπέροχη έρευνα στον κόσμο. Αντί να είναι απλώς η παρακολούθηση της κυριακάτικης λειτουργίας ή το προσκύνημα, η θρησκεία πρέπει να έχει μια πρακτική πλευρά. Μάθετε πώς να χτίσετε τη ζωή σας στα θεμέλια πνευματικών ιδεωδών. Χωρίς πρακτική εφαρμογή, η θρησκεία έχει λίγη αξία.

Η θρησκεία πρέπει να είναι πρακτική. Πρέπει να δημιουργήσει μια αλλαγή μέσα σας – στη συνειδητότητά σας και στη συμπεριφορά σας. Άρα οι άνθρωποι πρέπει να πειραματιστούν με τη θρησκεία, να την αποδείξουν και να την εφαρμόσουν με πρακτικό τρόπο. Η Γιόγκα είναι αυτή η επιστήμη. Η άσκηση μιας ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ είναι επιβεβλημένη. Διάφοροι δογματικοί «–ισμοί» έχουν κρατήσει την ανθρωπότητα χωρισμένη. Οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου κηρύττουν όλες την αναγκαιότητα της εύρεσης του Θεού, της αδελφότητας μεταξύ των ανθρώπων, και όλες έχουν έναν ηθικό κώδικα όπως αυτόν των Δέκα Εντολών. Τι, τότε, δημιουργεί τις διαφορές ανάμεσά τους? Είναι η μισαλλοδοξία στον νου των ανθρώπων.

Δεν μπορούμε να φτάσουμε τον Θεό με προσήλωση στο δόγμα, αλλά με πραγματική γνώση ψυχής. Όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν τις παγκόσμιες αλήθειες που βρίσκονται πίσω από τις διάφορες θρησκείες, δεν θα υπάρχουν πλέον άλλες δογματικές δυσκολίες.

Για μένα δεν υπάρχει ούτε Εβραίος ούτε Χριστιανός ούτε Ινδουιστής. Όλοι είναι αδέλφια μου. Προσεύχομαι σε όλους τους ναούς, γιατί ο καθένας από αυτούς έχει εγερθεί για να τιμήσει τον Πατέρα μου.

Θα πρέπει να αρχίσουμε να εδραιώνουμε παγκόσμια ενότητα με την ιδέα που προτάθηκε από το Self-Realization Fellowship: μια «Εκκλησία Όλων των Θρησκειών». Όχι εκλεκτική, αλλά με σεβασμό για όλες τις θρησκείες, γιατί αποτελούν διάφορα μονοπάτια προς τον Θεό. Τέτοιοι ναοί, αφιερωμένοι στον ένα Θεό που όλες οι θρησκείες λατρεύουν, θα έπρεπε να χτιστούν παντού. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Έτσι, αν και ο μόνος σκοπός της γιόγκα (εκτός από τη Χάτα) είναι η ένωση με τον Θεό, η γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι επιστήμη, δηλαδή μια σειρά τεχνικών για την αντιστροφή της ενέργειας της ζωής προς τα πάνω, στο πάνω μέρος του κρανίου, απ’ όπου κατέβηκε.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.