Επιλογή Σελίδας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΝΑ – Η ΖΩΗ ΜΑΣ

Η Πράνα είναι σπίθες ΝΟΗΜΟΝΟΣ ενέργειας, πιο λεπτοφυούς από την πυρηνική, που συνιστούν ΤΗ ΖΩΗ, οι οποίες συλλογικά αναφέρονται στις πραγματείες των ινδουιστικών Γραφών ως πράνα, που ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα μετέφρασε ως «ζωητρόνια» (μια λέξη που επινόησε). Ουσιαστικά είναι συμπυκνωμένες σκέψεις του Θεού – η ουσία του αστρικού κόσμου και η θεμελιώδης αρχή της ζωής του υλικού σύμπαντος. Στον υλικό κόσμο υπάρχουν δύο είδη πράνα: (1) η συμπαντική δονητική ενέργεια που είναι πανταχού παρούσα στο σύμπαν, δομώντας και συντηρώντας τα πάντα, και (2) η ειδική πράνα ή ενέργεια η οποία διαποτίζει και συντηρεί κάθε ανθρώπινο ΣΩΜΑ μέσω πέντε ρευμάτων ή λειτουργιών. Το ρεύμα Πράνα εκτελεί τη λειτουργία της δημιουργίας κρυσταλλικών δομών. Το ρεύμα Βυάνα, τη λειτουργία της κυκλοφορίας. Το ρεύμα Σαμάνα, τη λειτουργία της αφομοίωσης. Το ρεύμα Ουντάνα, τη λειτουργία του μεταβολισμού. Και το ρεύμα Απάνα, τη λειτουργία της αποβολής.

Τα άτομα και τα ηλεκτρόνια είναι τυφλές δυνάμεις. Η πράνα είναι εγγενώς νοήμων. Η πράνα ή ζωητρόνια, στο σπερματοζωάριο και το ωάριο, για παράδειγμα, καθοδηγεί την εμβρυϊκή ανάπτυξη σύμφωνα μ’ ένα καρμικό σχέδιο. Η πράνα είναι Η ΖΩΗ ΜΑΣ, είναι η ενέργεια που ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ. Χωρίς αυτή, θα πεθαίναμε ακαριαία.

Η αναπνοή δεν είναι ζωή, αλλά είναι απαραίτητη για τη συνηθισμένη υλική ύπαρξη γιατί το βαθύ κόκκινο φλεβικό αίμα πρέπει να καθαριστεί με οξυγόνο. Η αναπνοή είναι ο σπάγκος που δένει την ψυχή με το υλικό σώμα. Αυτός που μπορεί να ζει χωρίς να αναπνέει μπορεί να ελευθερώσει την ψυχή του από την υποδούλωση στην αναπνοή και επομένως από τη φυλάκισή της στο σώμα. Ο ΚΡΙΚΟΣ μεταξύ της ψυχής (άυλης) και του σώματος (ύλης) είναι η πράνα, ή δύναμη της ζωής.

Η πρώτη λειτουργία της δύναμης της ζωής (πράνα) στο σώμα είναι να εφοδιάζει άμεσα τον εγκέφαλο με ενέργεια. Η Συμπαντική Ενέργεια που περιβάλλει τα πάντα εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω του προμήκους μυελού. Από τον προμήκη μυελό, πρώτα διανέμεται στα υπόλοιπα τσάκρα, «υπογενήτριες», και από εκεί μεταβιβάζεται επίσης στην καρδιά, στους πνεύμονες, στο διάφραγμα, και σε κάθε όργανο και σε κάθε κύτταρο του σώματος. Η δύναμη της ζωής είναι η ηλεκτρική δύναμη που ενεργοποιεί άμεσα τα κύτταρα και τα διατηρεί σε ζωντανή λειτουργία. Ρέοντας στο σώμα μέσω του προμήκους μυελού, κρατά το σώμα φορτισμένο με ζωή. Η αναπνοή, το φαγητό και το φως του ήλιου είναι απλώς δευτερεύουσες πηγές ενέργειας. Η διάλυσή τους από την ενεργοποιούσα πράνα δημιουργεί πρόσθετη ηλεκτρική δύναμη για τη σωματική μπαταρία.

Κατά τη θνητή ύπαρξη, η πράνα στο σώμα, αντί να αντλείται άμεσα από την πηγή της –την ανεξάντλητη Συμπαντική Ενέργεια– διυλίζει ενέργεια από το φαγητό, κι έτσι γίνεται εξαρτώμενη από το φαγητό για τη συντήρησή της. Το φαγητό όμως δεν είναι η αιτία της παρουσίας της πράνα στο σώμα. Είναι απλά μία από τις συνθήκες υπό τις οποίες υπάρχει η θνητή ζωή. Είναι ανώφελο να γεμίσει κάποιος το στομάχι ενός νεκρού ανθρώπου με φαγητό, ή να δώσει οξυγόνο στους πνεύμονές του. Το φαγητό και το οξυγόνο συντηρούν τη ζωή μόνο αν η πράνα είναι ήδη δραστήρια παρούσα στο σώμα.

Χωρίς φως, είναι αδύνατο να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο. Το βιβλίο όμως δεν προκαλείται από το φως. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ύπαρξη χωρίς φαγητό είναι συνήθως αδύνατη. Ωστόσο το φαγητό δεν είναι η αιτία που δημιουργεί ζωή. Μέσω της συνήθειας πολλών ενσαρκώσεων, το σώμα συνήθισε να εξαρτάται από φαγητό και αναπνοή για να διατηρηθεί στη ζωή. Όσο περισσότερο το σώμα εκπαιδεύεται να ζει με δύναμη της ζωής, πράνα, τόσο λιγότερο χρειάζεται να εξαρτάται από το φαγητό και το οξυγόνο. Η μπαταρία του ανθρώπινου σώματος δεν συντηρείται μόνο από το χονδροειδές φαγητό (ψωμί), αλλά από τη δονητική συμπαντική ενέργεια (τον Λόγο ή Ομ). Η αόρατη δύναμη ρέει στο ανθρώπινο σώμα μέσω της πύλης του προμήκους μυελού. Αυτό το έκτο κέντρο του σώματος βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού (στη βάση του κρανίου, εκεί όπου αυτό συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη, με ψηλάφηση είναι μια εσοχή του κρανίου), πάνω από τα πέντε τσάκρα (σανσκριτική λέξη που σημαίνει «τροχοί» ή κέντρα της ακτινοβόλας ζωικής δύναμης) της σπονδυλικής στήλης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ – ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Πραναγιάμα είναι ο συνειδητός έλεγχος της πράνα (της δημιουργικής δόνησης ή ενέργειας η οποία ενεργοποιεί και συντηρεί τη ζωή στο σώμα) και ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ, όπως λανθασμένα νομίζουν κάποιοι. Η γιογκική επιστήμη της πραναγιάμα είναι ο άμεσος τρόπος να αποσυνδεθεί συνειδητά ο νους από τις λειτουργίες της ζωής και τις αισθητήριες αντιλήψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη συνειδητότητα του σώματος. Η πραναγιάμα έτσι ελευθερώνει τη ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ του ανθρώπου ώστε αυτός να έρθει σε κοινωνία με τον Θεό. Όλες οι επιστημονικές τεχνικές που οδηγούν στην ένωση της ψυχής με το Πνεύμα μπορούν να ταξινομηθούν ως γιόγκα, και η πραναγιάμα είναι η ανώτερη γιογκική μέθοδος για την επίτευξη αυτής της θεϊκής ένωσης. Εξαιτίας του ζωτικού συνδέσμου μεταξύ της αναπνοής και της πράνα, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι η πραναγιάμα –ο έλεγχος της δύναμης της ζωής ή πράνα– είναι το κράτημα της αναπνοής για μεγάλα διαστήματα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η θνητή αναπνοή που δένει την ψυχή με το σώμα δεν γίνεται να σταματήσει με το να την κρατά κάποιος βίαια στους πνεύμονες, κάτι που είναι επικίνδυνο. Αντίθετα, με το να σταματούν τη φθορά στον οργανισμό, και αναπτύσσοντας ηρεμία, οι γιόγκι καταφέρνουν να φτάσουν με φυσικότητα στην κατάσταση του σταματήματος της αναπνοής. Η πράνα είναι αυτή που κυβερνά την αναπνοή, τους παλμούς της καρδιάς, τις αισθητήριες εντυπώσεις και τις κινητικές αντιδράσεις – όλες τις λειτουργίες του σώματος. Η πραναγιάμα είναι έλεγχος αυτής της δύναμης της ζωής, της πράνα, και επομένως έλεγχος όλων των λειτουργιών του σώματος.

Στόχος της πραναγιάμα είναι η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ της πράνα από την αναπνοή, η συγκέντρωσή της στη σπονδυλική στήλη όπου βρίσκονται τα τσάκρα, η πλήρης αποκοπή των αισθητήριων εντυπώσεων από τον εγκέφαλο (αν υπάρχει θόρυβος να μην τον ακούμε, αν υπάρχει μυρωδιά να μην τη μυρίζουμε, αν κρυώνουμε ή πονάμε να μην το νιώθουμε, γενικά κανένα μήνυμα των αισθήσεων να μη φτάνει στον εγκέφαλο), και τέλος η αφύπνιση της κουνταλίνι.

Η Κρίγια Γιόγκα με τις τεχνικές της είναι καθαρή πραναγιάμα. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.