Επιλογή Σελίδας

ΠΡΑΝΑ ΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ «ΑΘΩΕΣ»

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΖΟΡΙΖΕΣΤΕ – ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ»

Το να κρατάτε την αναπνοή σας βίαια μέσα στους πνεύμονες ή έξω απ’ αυτούς απαγορεύεται αυστηρά απ’ όλους τους αληθινούς Δασκάλους. Και τούτο διότι προφανώς θα προκαλέσει βλάβη. Όταν το σκοτεινό φλεβικό αίμα έχει γεμίσει τους πνεύμονες σε όλη τη χωρητικότητά τους, προσπαθεί να πιέσει για να επιστρέψει μέσω των πνευμονικών αρτηριών στην καρδιά. Αυτό μπορεί να καταλήξει σε

α) πόνους στην καρδιά, β) ή σε διαρροή των βαλβίδων της καρδιάς, γ) ή σε βλάβη των πνευμόνων που τότε διαστέλλονται υπερβολικά, δ) και σε δηλητηρίαση του αίματος, αφού είναι γεμάτο με διοξείδιο του άνθρακα και δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται.

Επομένως δεν πρέπει ποτέ να ακούτε κανέναν που σας λέει να κρατάτε την αναπνοή στους πνεύμονες για πολύ χρονικό διάστημα, ή να εξασκείστε σε βίαιες αναπνευστικές ασκήσεις.

Ωστόσο δεν μπορείτε να πεθάνετε με το να κρατάτε την ανάσα υπερβολικά πολύ χρόνο μέσα στους πνεύμονες. Η φύση προνόησε σωστά ώστε όταν το φλεβικό αίμα γυρίζει πίσω στην καρδιά από τους υπερβολικά γεμάτους πνεύμονες, η καρδιά πάλλεται γρήγορα και αναστατωμένη εκτοξεύει το ζωικό της ρεύμα πίσω στον προμήκη μυελό. Ο προμήκης μυελός συγκλονίζεται και ο άνθρωπος πέφτει σε ασυνειδησία. Τότε η αναπνοή αρχίζει ξανά αυτόματα.

ΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΝΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ, ΘΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΤΕ

Εφόσον η πράνα είναι αυτή που κυβερνά όλες τις λειτουργίες του σώματος, συγκεκριμένα τα πέντε ρεύματα πράνα, και εφόσον η πράνα είναι ΝΟΗΜΩΝ, δηλαδή διαθέτει νοημοσύνη, ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Απόδειξη αυτού είναι ότι όλες οι αρρώστιες οφείλονται σε δυσλειτουργία της πράνα (οι οποίες οφείλονται σε λανθασμένες σκέψεις και πράξεις, σε έντονα και αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, η στενοχώρια, ο φόβος, ο θυμός, κλπ, ή σε κακό κάρμα). Μάλιστα, η θεραπεία μέσω κάθε είδους φαρμάκου, συντελείται μέσω διέγερσής της από το φάρμακο αυτό – η ΠΡΑΝΑ είναι που θεραπεύει, το φάρμακο απλώς τη διεγείρει. (Γι’ αυτό μπορούμε με τη σκέψη μας να θεραπευθούμε, γιατί αν η σκέψη μας είναι πολύ συγκεντρωμένη, διεγείρει και ευθυγραμμίζει την πράνα, όπως επίσης η πίστη ότι θα θεραπευθούμε, η απόλυτη πίστη, κι αυτή θεραπεύει – ο Χριστός είπε «η πίστη σου σε έσωσε».) Είναι προφανές λοιπόν ότι η πραναγιάμα, που είναι έλεγχος της πράνα, και επομένως έλεγχος όλων των λειτουργιών του σώματος, δηλαδή η ρύθμισή της από μας, με αναπνευστικές ασκήσεις ή άλλες μεθόδους (η Κρίγια Γιόγκα ΔΕΝ βασίζεται ιδιαίτερα σε αναπνευστικές ασκήσεις), δεν είναι καθόλου εύκολη ή απλή υπόθεση, κι αν δεν γίνεται ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ, θα αρρωστήσουμε. Επειδή στην θνητή κατάσταση η πράνα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αναπνοή, η ρύθμιση της αναπνοής είναι ρύθμιση της πράνα, της ίδιας της ζωής. ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ στην πράνα μέσω πραναγιάμα για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Αν όμως κάνουμε κάτι λανθασμένα, έστω και σε μία μικρή λεπτομέρεια, θα αρρωστήσουμε, και, το χειρότερο, οι γιατροί δεν θα βρίσκουν καν τι έχουμε!!

Είναι πολλοί αυτοί που σώθηκαν από λανθασμένες αναπνευστικές ασκήσεις επειδή δεν μπορούν να αυτοσυγκεντρωθούν σ’ αυτές, κι έτσι δεν κατάφεραν να πειράξουν την πράνα. Βέβαια, ακόμα και χωρίς καμία αυτοσυγκέντρωση, οι ασκήσεις αυτές, αν προκαλούν ζόρισμα, θα καταλήξουν σε βλάβη του σώματος (καρδιά, πνεύμονες, αίμα), όπως αναφέρθηκε παραπάνω.