Επιλογή Σελίδας

ΠΑΡΑΜΑΧΑΝΣΑ ΓΙΟΓΚΑΝΑΝΤΑ – Οι τιμές που του αποδόθηκαν – η ανακήρυξή του ως αγίου

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακήρυξε τον Παραμαχάνσα Γιογκανάντα «έναν από τους μεγάλους αγίους της» και στις 7 Μαρτίου του 1977 εξέδωσε το πρώτο αναμνηστικό γραμματόσημο γι’ αυτόν, στα 50 χρόνια από το μαχασαμάντι του (την τελική, συνειδητή έξοδο του γιόγκι από το σώμα του, που συνέβη στις 7 Μαρτίου 1952), με τα εξής λόγια: «Το ιδανικό της αγάπης για τον Θεό και της υπηρεσίας στην ανθρωπότητα βρήκε πλήρη έκφραση στη ζωή του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα. […] Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε έξω από την Ινδία, εντούτοις έχει τη θέση του ανάμεσα στους μεγάλους αγίους μας. Το έργο του συνεχίζει να ανθεί και να λάμπει ολοένα και περισσότερο, έλκοντας ανθρώπους από παντού στο μονοπάτι του προσκυνήματος του Πνεύματος».

Αργότερα, το 2014, ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, όταν καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα από τον ΟΗΕ, μετά από δική του εισήγηση (γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο), και έγινε δεκτή από 175 χώρες (αριθμό ΡΕΚΟΡ στα χρονικά του ΟΗΕ, που ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945, καμία άλλη πρόταση δεν βρήκε ποτέ τόσους υποστηρικτές), είπε: «Αν η πρότασή μας έτυχε τόσο εύκολης αποδοχής, πολλά από τα εύσημα ανήκουν στον Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, τον πρώτο Γκουρού στις ΗΠΑ. Έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο στο χτίσιμο των θεμελίων της γιόγκα στις ΗΠΑ έναν αιώνα πριν».

Ονομάζεται «Ο Πατέρας της Γιόγκα στη Δύση», και είναι γνωστός σε όλη την υφήλιο. Γέννημα – θρέμμα της Ινδίας, της κοιτίδας της γιόγκα, τελειοποιημένος γιόγκι, στην αυθεντική, γνήσια Κρίγια Γιόγκα, διαλογιζόμενος από μικρό παιδί, έχοντας μάθει την Κρίγια από μια σειρά φωτισμένων Δασκάλων, έμπαινε σε σαμάντι (ένωση με τον Θεό) από τους πρώτους έξι μήνες με τον γκουρού του, αλλά χρειάστηκε άλλα 10 χρόνια σκληρότατης εκπαίδευσης για να γίνει Δάσκαλος. Είναι διάσημος ανά την υφήλιο. Ειδικά η Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι, που έγραψε, έμεινε από το 1945 ένα μνημείο πνευματικότητας, και ακόμα και σήμερα, πάρα πολλοί την αγοράζουν.

Ήταν ο γκουρού του Μαχάτμα Γκάντι. Σίγουρα Ο Γκάντι γνώριζε όλους τους Δασκάλους της Ινδίας και τα άλλα συστήματα Γιόγκα, και προτίμησε τον Παραμαχάνσα Γιογκανάντα και την Κρίγια Γιόγκα.

Στις 7 Μαρτίου 2017, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, η κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε και ΔΕΥΤΕΡΟ αναμνηστικό γραμματόσημο γι’ αυτόν!! Και ΠΑΛΙ μίλησε γι’ αυτόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ινδίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΡΕΝΤΡΑ ΜΟΝΤΙ
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε, σε μια ειδική τελετή της έκδοσης ειδικού γραμματοσήμου για να τιμήσει τα 100 χρόνια του έργου του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα στην Ινδία:
«Σήμερα, 7 Μαρτίου 2017, συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε μια εξαιρετική περίσταση, είπε ο Πρωθυπουργός. Και υποκλίνομαι στη Σρι Σρι Μριναλίνι Μάτα γιατί μου είπαν ότι ήρθε σ’ αυτήν την τελετή από το Λος Άντζελες.. […]

»Χρειάζεται πολύ κουράγιο και πίστη για να μπορεί κάποιος να στραφεί μέσα του και να ξεκινήσει το εσωτερικό ταξίδι. Κάποια συστήματα Γιόγκα απαιτούν εξωτερική δύναμη και ευελιξία του σώματος, αλλά το μονοπάτι της Κρίγια Γιόγκα απαιτεί εσωτερική δέσμευση, και, δίνοντας αυτό το κουράγιο, μας φέρνει σ’ ένα ταξίδι αποκρυπτογράφησης των μυστηρίων της ζωής. […].

»Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα έλεγε συχνά «Δεν θέλω να πεθάνω στο κρεβάτι στο νοσοκομείο. Θέλω να πεθάνω όρθιος, στον αγώνα, και μιλώντας για τη Μητέρα μου, την Ινδία». Κι αυτό σημαίνει ότι από την ίδια στιγμή που άφηνε τις ακτές της Ινδίας για να διαδώσει το μήνυμα των αρχαίων διδασκαλιών της στον Δυτικό κόσμο, δεν υπήρχε ούτε ένα κλάσμα δευτερολέπτου κατά το οποίο να ένιωσε αποκομμένος ή διαχωρισμένος από τη μητρική του χώρα. […].

»Απομακρύνοντας τον δογματισμό, ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα κατέστησε την πνευματικότητα τόσο προσιτή και απτή που αυτά τα 100 χρόνια από τότε που άρχισε το έργο του, αυτό έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα, μια αιώνια πηγή πνευματικής κατανόησης.
»Έχτισε και συστηματοποίησε την οργάνωσή του με τέτοιο τρόπο που συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή του μέχρι σήμερα. Και, σήμερα, καθώς δεχόμαστε και γευόμαστε τη συνειδητοποίησή του, τη μακαριότητα της ψυχής του, το έργο του συνεχίζει να ανθίζει και να εξαπλώνεται. Νομίζω ότι αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του».

————————-
ΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΑΧΑΝΣΑ ΓΙΟΓΚΑΝΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ:
Τα τελευταία λόγια του μεγάλου Γκουρού πριν αφήσει το σώμα του, στις 7 Μαρτίου 1952, ήταν: «Εκεί όπου ο Γάγγης, τα δάση, οι σπηλιές των Ιμαλαΐων ονειρεύονται τον Θεό – είμαι καθαγιασμένος. Το σώμα μου άγγιξε αυτή τη γη». (Από το ποίημά του «Η Ινδία μου»)

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.