Επιλογή Σελίδας

Η ΚΡΙΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ 3 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

2η ανάρτηση – ΟΙ ΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΙ ΘΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ – ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΑΠΟΚΟΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Η επιστήμη της γιόγκα βασίζεται σε εμπειρική μελέτη κάθε μορφής τεχνικής αυτοσυγκέντρωσης και διαλογισμού. Η γιόγκα δίνει τη δυνατότητα στον πιστό να διακόψει ή να επαναφέρει κατά βούληση το ζωικό ρεύμα στα πέντε όργανα των αισθήσεων της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Επιτυγχάνοντας αυτή τη δύναμη της αποσύνδεσης από τις αισθήσεις, είναι πλέον εύκολο για τον γιόγκι να ενώνει τον νου του κατά βούληση με θεϊκά βασίλεια ή με τον κόσμο της ύλης. Δεν παρασύρεται πια πίσω απρόθυμα από τη ζωική δύναμη στις γήινες σφαίρες των θορυβωδών αισθητήριων εντυπώσεων και των ανήσυχων σκέψεων.

Οι άνθρωποι αναζητούν ένθερμα επιτυχία ή υγεία. Ακόμα όμως κι αν την έχουν, είναι το ίδιο νευρικοί. Η δίψα της ψυχής δεν μπορεί να καταπραϋνθεί από υλικά υποκατάστατα, ούτε από θεολογικές θεωρίες. Κάποια σύγχρονα θρησκευτικά κινήματα ενστερνίζονται το «να μπαίνει κάποιος στη σιωπή» στο πρόγραμμά τους του προσκυνήματος της Κυριακής. Το να «εισέρχεται κάποιος στη σιωπή» όμως, αν και μπορεί να αποφέρει κάποια γαλήνη, δεν διδάσκει τον πνευματικό αναζητητή που ψάχνει πώς να επικοινωνεί με τον Θεό. Το να «εισέρχεται κάποιος στη σιωπή», εκτρέποντας και κατασιγάζοντας τις σκέψεις, είναι μόνο ένας αρνητικός παράγοντας αυτοσυγκέντρωσης και μια αργή μέθοδος για την εδραίωση της επαφής με τον Θεό.

Στη συνηθισμένη σιωπή, ο νους ηρεμεί μερικώς με το να κρατιέται το σώμα ακίνητο, και η όραση αποκόβεται κλείνοντας τα μάτια. Οι σκέψεις όμως μέσα στον άνθρωπο μπορεί ακόμα να τρέχουν εδώ κι εκεί. Μερικοί καταφέρνουν να σταματήσουν τις σκέψεις τους για ένα ή δύο λεπτά, και έχουν μια φευγαλέα ματιά του γαλήνιου προσώπου του Θεού μέσω αυτής της προσωρινής ρωγμής του τοίχου της νευρικότητας. Συχνά όμως ο πραγματικός αναζητητής έρχεται αντιμέτωπος με σκοτάδι, με μόνο μια περιστασιακή φευγαλέα γαλήνη, η οποία σύντομα διακόπτεται σύντομα από διάφορες σκέψεις. Αρχίζει να αναρωτιέται: «Αυτό είναι όλο κι όλο όσον αφορά τον Θεό και τη θεοπνευστία Του?».

Καθώς βιώνει μόνο λιγοστή, περιστασιακή γαλήνη στη σιωπή, σταδιακά βρίσκει μικρότερη παρηγοριά με τις δυνάμεις και τις εκδηλώσεις της φύσης. Σύντομα αρχίζει να μειώνει τον αγώνα του για περισσότερη πνευματικότητα και τις εσωτερικές εμπειρίες του κατά τη διάρκεια περιόδων σιωπής.

Το Συμπαντικό Φως, ή Συμπαντική Ενέργεια, ο Δημιουργός όλων των δυνάμεων, κρύβεται πίσω από το σκοτάδι που βλέπει αρχικά κάποιος στη σιωπή. Αυτοί όμως που είναι στο σκοτάδι της αρνητικής σιωπής δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Στα μαθήματα του Self-Realization Fellowship θα μάθετε πώς να παράγετε επιστημονικά μια θετική κατάσταση διαλογιστικής σιωπής, κι έτσι να ηρεμείτε όλες τις σκέψεις και τις αισθητήριες εντυπώσεις. Υπάρχουν ανώτερες καταστάσεις αυτοσυγκέντρωσης, και καθώς ο πιστός ανεβαίνει σ’ αυτές, μία προς μία, εισέρχεται σε ολοένα και πιο υψηλές σφαίρες απερίγραπτης χαράς και εξυψωτικών εμπειριών και οραμάτων. Συνειδητοποιεί με μακαριότητα: «Αυτός τον Οποίο αναζητούσα στα συννεφιασμένα δάση του γαλάζιου είναι εδώ μαζί μου. Τον αναζητούσα σαν εξωτερική Δύναμη, και ανακάλυψα ότι Αυτός –η πηγή όλων των δυνάμεων της φύσης– υπάρχει μέσα μου. Στη σιωπή, πίσω από τα τείχη του σκοταδιού, Τον αντιλαμβάνομαι με λατρεία».

Για να αντιληφθεί τον Θεό, πρέπει κάποιος να μάθει τους θετικούς και τους αρνητικούς παράγοντες της σιωπής. Είναι αναγκαίο να αναλύσει τα συγκεκριμένα ψυχοσωματικά στοιχεία των περισπασμών που εισβάλλουν στη σιωπή καθώς η προσοχή κάποιου προσπαθεί να επικεντρωθεί στον νοητικό της αντικειμενικό σκοπό.

Για παράδειγμα, μόλις κάθεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας στο γραφείο, η προσοχή σας ασχολείται με τον θόρυβο των γραφομηχανών και άλλων εξοπλισμών του γραφείου, ή με τον βόμβο των αυτοκινήτων στον δρόμο έξω, εισβάλλοντας στη συνειδητότητά σας μέσω των καλωδίων των ακουστικών νεύρων. Αισθητήριες εντυπώσεις αφής, της άνεσης (απολαυστικές αισθήσεις της σάρκας όπως η ικανοποίηση μετά το φαγητό, ή της άφθονης ζωτικότητας, κλπ) ή της σωματικής δυσφορίας (δυσάρεστες αισθήσεις όπως κνησμοί, πόνοι, σφιξίματος από στενά ρούχα, ιδρώτα, ζέστης, κρύου, πείνας, και κούρασης) χύνονται στον εγκέφαλο μέσω των καλωδίων των νεύρων της αφής. Ή η προσοχή σας μπορεί να αποσπασθεί από τις οσμές του σώματος κοντινών ανθρώπων, ή από το άρωμα κάποιων λουλουδιών μέσα στο δωμάτιο, ή από το άρωμα που φορά κάποιος κοντά σας – αισθητήριες εντυπώσεις που συνωστίζονται μέσα στον εγκέφαλό σας μέσω των καλωδίων των νεύρων της όσφρησης.

Οι πέντε ειδών περισπασμοί όμως που μόλις αναφέρθηκαν δεν είναι οι μόνοι που ζητούν την προσοχή σας. Αυτές οι αισθητήριες εντυπώσεις εγείρουν σκέψεις που δελεάζουν την προσοχή και τη στρέφουν μακριά από την επιδίωξή της να συγκεντρωθεί. Για παράδειγμα, όταν ακούτε ένα θορυβώδες αυτοκίνητο έξω από το δωμάτιο μέσα στο οποίο προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, ίσως να αρχίσετε να σκέφτεστε διαφόρων ειδών αυτοκίνητα. Το άρωμα των λουλουδιών στο δωμάτιο μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε το ανθοπωλείο, ή τον υπέροχο κήπο της γιαγιάς σας.

Έτσι, οι αισθητήριες εντυπώσεις εγείρουν σκέψεις. Οι νέες σκέψεις από αυτές μπορεί να εγείρουν συναφείς σκέψεις στην υποσυνείδητη μνήμη σας. Για παράδειγμα, ο ήχος των αυτοκινήτων γύρω από το μέρος που βρίσκεστε μπορεί να μην εγείρει μόνο σκέψεις σχετικά με άλλα μοντέλα αυτοκινήτων, αλλά αυτές, με τη σειρά τους, μπορεί να εγείρουν στη συνειδητότητά σας λανθάνουσες σκέψεις σχετικές με το πώς έχετε οδηγήσει πολλές μάρκες αυτοκινήτων, ή να σας θυμίσουν ένα δυσάρεστο ατύχημα που είχατε μ’ ένα δυνατό αυτοκίνητο. Έτσι, η προσοχή σας πρώτα συναντά γενικά αισθητήριες εντυπώσεις, μετά πλήθος νέων σκέψεων, και τελικά σκέψεις που προέρχονται από τη μνήμη που ξυπνούν από τον υποσυνείδητο ύπνο τους.

Οι περισπασμοί –οι εχθροί της αυτοσυγκέντρωσης– είναι τρίπτυχοι:

  1. Αισθητήριες εντυπώσεις.
  2. Νέες σκέψεις που εγείρονται από αισθητήριες εντυπώσεις.
  3. Παλιές σκέψεις από τη μνήμη που εγείρονται από τωρινές σκέψεις.

Τη στιγμή που η προσοχή σας θέλει να εστιαστεί σε κάτι συγκεκριμένο, πιάνεται στην ενέδρα αυτών των αόρατων ληστών των περισπασμών. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.