Επιλογή Σελίδας

Το Οκτάπτυχο Μονοπάτι (Η ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ) του ΠΑΤΑΝΤΖΑΛΙ

Σύμφωνα με τον μέγιστο Πατάντζαλι (τον επιφανέστερο επεξηγητή της γιόγκα και σοφό) η γιόγκα διαιρείται σε στάδια:

Α) η γιάμα (ηθική συμπεριφορά, καταφατικοί κανόνες, που επιτάσσουν). Η γιάμα εκπληρώνεται με 1) τη μη πρόκληση ζημιάς στους άλλους, 2) την ειλικρίνεια, 3) τη μη κλοπή, 4) την εγκράτεια και 5) τη μη ζηλοφθονία.

Β) η νιγιάμα (τήρηση θρησκευτικών κανόνων, αποφατικοί κανόνες, που απαγορεύουν). Η νιγιάμα απαιτεί 1) να είναι κάποιος καθαρός στο σώμα και στον νου, 2) να είναι ικανοποιημένος κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, 3) να πειθαρχεί τον εαυτό του, 4) να μελετά τον εαυτό του (περισυλλογή) και 5) να είναι αφοσιωμένος στον Θεό και τον γκουρού.

Μπορεί κάποιος να κατακτήσει τη γιάμα και τη νιγιάμα με διαλογισμό. Το να θέλετε ΠΡΩΤΑ να κατακτήσετε αυτά τα δύο και ΜΕΤΑ να διαλογιστείτε είναι ακατόρθωτο.

Τα επόμενα βήματα είναι

Γ) η άσανα (σωστή σωματική στάση). Η σπονδυλική στήλη πρέπει να κρατιέται ίσια και το σώμα στέρεα σε μια άνετη στάση για διαλογισμό.

Δ) Η πραναγιάμα (έλεγχος της πράνα, των λεπτοφυών ζωικών ρευμάτων). ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΓΙΑ, και έτσι φτάνουμε στα υπόλοιπα

Ε) η πρατυαχάρα (απόσυρση των αισθήσεων από εξωτερικά αντικείμενα). Τα τελευταία βήματα είναι μορφές της γνήσιας γιόγκα:

ΣΤ) Η νταράνα (αυτοσυγκέντρωση), κρατώντας τον νου σε μία σκέψη.

Ζ) Η ντυάνα (διαλογισμός) και

Η) το σαμάντι (υπερσυνείδητη εμπειρία, ένωση με τον Θεό).

Αυτό το Οκτάπτυχο Μονοπάτι της Γιόγκα οδηγεί στον τελικό στόχο της Καϊβάλυα (το Απόλυτο ή «Απολυτότητα», την απελευθέρωση, την ένωση με τον Θεό), στην οποία ο γιόγκι συνειδητοποιεί την Αλήθεια υπερβαίνοντας κάθε διανοητική κατανόηση.

Υπάρχουν δύο ειδών σαμάντι. Κατά το πρώτο σαμάντι (το σαβικάλπα σαμάντι), ο γιόγκι ενώνεται με τον Θεό, ακινητοποιούνται το σώμα, η καρδιά, η αναπνοή, τα πάντα (πλήρης αναστολή των ζωτικών λειτουργιών, αλλά δεν πεθαίνει), αλλά όταν βγαίνει απ’ αυτό, παύει να είναι ενωμένος με τον Θεό. Μετά από το πρώτο σαμάντι, υπάρχει το δεύτερο (νιρβικάλπα σαμάντι). Στο δεύτερο σαμάντι ο γιόγκι δεν ακινητοποιείται καθόλου, εκτελεί όλα τα καθήκοντά του στον κόσμο, ακόμα και τα δύσκολα, ενώ συγχρόνως είναι ΠΑΝΤΑ ενωμένος με τον Θεό. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

1 Σχόλιο

  1. Taxiarchis Vlachos

    Υπέροχο!

    Απάντηση

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.