Επιλογή Σελίδας

ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΡΙΓΙΑ ΓΙΟΓΚΑ – Διότι είναι η γιόγκα του Κρίσνα, της Μπάγκαβαντ Γκίτα και του Πατάντζαλι – Η ΚΡΙΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΖΑ

Η Κρίγια Γιόγκα που δίνεται με τα μαθήματα αναφέρεται δύο φορές από τον Κρίσνα, τον μεγαλύτερο προφήτη της Ινδίας, στην Μπάγκαβαντ Γκίτα όπου και δίνεται ο ορισμός της. Η Μπάγκαβαντ Γκίτα («Το Τραγούδι του Πνεύματος») είναι η «Αγία Γραφή» των Ινδουιστών. Βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο έπος του κόσμου, τη Μαχαμπαράτα. Σ’ αυτήν ο Θεός μιλά με τον ιδανικό πιστό (τον Αρτζούνα). Η Κρίγια Γιόγκα της Μπάγκαβαντ Γκίτα είναι η αρχαιότερη γιόγκα και η ανώτατη («βασιλική»). Η Κρίγια Γιόγκα αναφέρεται σ’ αυτήν δύο φορές. Ένας στίχος αναφέρει: «Προσφέροντας την εισπνεόμενη ανάσα στην εκπνεόμενη ανάσα και προσφέροντας την εκπνεόμενη ανάσα στην εισπνεόμενη ανάσα, ο γιόγκι εξουδετερώνει και τις δύο ανάσες. Έτσι απελευθερώνει την πράνα από την καρδιά και θέτει υπό τον έλεγχό του τη ζωική δύναμη» (Μπάγκαβαντ Γκίτα IV:29).

Ένας άλλος στίχος της Μπάγκαβαντ Γκίτα δηλώνει: «Αιώνια ελεύθερος γίνεται ο άριστος στο διαλογισμό, ο οποίος, αναζητώντας τον Υπέρτατο Στόχο, μπορεί να αποσύρεται από εξωτερικά φαινόμενα, εστιάζοντας το βλέμμα του στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια και εξουδετερώνοντας τα ίσα ρεύματα της πράνα και της απάνα [που ρέουν] μέσα στα ρουθούνια και τους πνεύμονες. Και να ελέγχει τον αισθητήριο νου και τη διάνοια, και να εξαφανίζει την επιθυμία, τον φόβο και τον θυμό» (Μπάγκαβαντ Γκίτα V:27-28).

Η Κρίγια Γιόγκα αναφέρεται δύο φορές από τον αρχαίο σοφό Πατάντζαλι, τον επιφανέστερο ερμηνευτή της γιόγκα, εδώ αναφέρεται η μία φορά: «Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πραναγιάμα η οποία κατορθώνεται με την αποσύνδεση της ροής της εισπνοής και της εκπνοής» (Γιόγκα Σούτρα ΙΙ:49).

«Η Κρίγια Γιόγκα που δίνω στον κόσμο μέσα από σένα, σ’ αυτόν τον δέκατο ένατο αιώνα», είπε ο Μπάμπατζι στον Λαχίρι Μαχασάγια, «είναι η αναβίωση της ίδιας επιστήμης που ο Κρίσνα είχε δώσει πριν από χιλιετίες στον Αρτζούνα». – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Ο Λαχίρι Μαχασάγια τη δίδαξε στον μαθητή του, τον Σρι Γιουκτέσβαρ, ο οποίος τη δίδαξε στον μαθητή του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα.

Εφόσον η Κρίγια αυτή 1) αναφέρεται με τις ίδιες λέξεις από την Μπάγκαβαντ Γκίτα, 2) τον μέγιστο Πατάντζαλι, και εφόσον 3) είναι η ίδια που ο Κρίσνα έδωσε πριν χιλιάδες χρόνια, δεν μπορούμε παρά να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την αυθεντική, την αρχέγονη, αυτή που έδωσε ο Κρίσνα χιλιάδες χρόνια πριν σε προηγούμενη ενσάρκωση.

Η Κρίγια Γιόγκα είναι Ράτζα Γιόγκα, η «βασιλική» ή ολοκληρωμένη γιόγκα. Ο Μπάμπατζι, που την έφερε ξανά στην επιφάνεια, απλώς τη μετονόμασε σε «Κρίγια». Είναι αυτή που διδάσκεται από το Self-Realization Fellowship (με τα μαθήματα).

Η Κρίγια δεν περιλαμβάνει ούτε αναπνευστικές ασκήσεις ούτε σωματικές στάσεις, εκτός από μία σωματική στάση πριν απ’ αυτήν και μία μετά απ’ αυτήν. Κατά τη διάρκειά της, απαιτείται πλήρης ακινησία. Μία Κρίγια διαρκεί μισό λεπτό. Η Κρίγια είναι ΜΙΑ μόνο τεχνική πραναγιάμα (ελέγχου της ενέργειας της ζωής).

Μην μπερδεύετε την αυθεντική Κρίγια με κάποια άλλη στην Ελλάδα – δεν υπάρχει άλλη αυθεντική και αρχέγονη – μην παραπλανάστε. Απόδειξη ότι οι ίδιοι που τη δίνουν αναγνωρίζουν ότι δεν είναι Ράτζα Γιόγκα αλλά «προετοιμασία για τη Ράτζα», επίσης κατά τη διάρκειά της συμβουλεύουν αναπνευστικές και σωματικές ασκήσεις. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι διδάσκουν την «αρχέγονη» Κρίγια Γιόγκα, «αυτή που έδωσε ο Μπάμπατζι στον Λαχίρι Μαχασάγια, που έμαθε ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα» – δηλαδή ισχυρίζονται ότι διδάσκουν την ίδια Κρίγια που διδάσκει ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, και αναφέρουν και τους γκουρού του. Δεν είναι αλήθεια, ούτε υπάρχει καμία «επταφασική αναπνοή» που επινόησε κάποιος Έλληνας. Η αυθεντική διδάσκεται από την οργάνωση του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, το Self-Realization Fellowship (SRF).

3 Σχόλια

 1. Μανωλης Καραντας

  Θελω να ενημερωθω για τα μαθηματα διαλογισμου ποια ειναι η διαδικασια?

  Απάντηση
  • Joan Prema

   Μενού «Τα μαθήματα του Παρ. Γιογκανάντα», πρώτο υπομενού με ίδιο τίτλο. Πάτα εκεί και θα βρεις την αίτηση, τη διεύθυνση που στέλνεις το γράμμα, όλα. Για βοήθεια, γράψε σχόλιο, θα τω δω, ή γίνε «φίλος» μαζί μου στο Facebook, Joanna SRF Member. Ιωάννα

   Απάντηση
  • Joan Prema

   Κάνε και κανένα like αν θέλεις στην αρχική σελίδα ή γράψε κάποιο σχόλιο εκεί… Αν θέλεις…

   Απάντηση

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.