Επιλογή Σελίδας

ΠΑΡΑΜΑΧΑΝΣΑ ΓΙΟΓΚΑΝΑΝΤΑ: ΕΝΑΣ ΓΙΟΓΚΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα μπήκε σε μαχασαμάντι (τη συνειδητή τελική έξοδο ενός γιόγκι από το σώμα του) στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας στις 7 Μαρτίου 1952, μετά από μία ομιλία σ’ ένα δείπνο προς τιμήν του Πρεσβευτή της Ινδίας Μπινάι Ρ. Σεν.
Ο μεγάλος δάσκαλος του κόσμου απέδειξε την αξία της γιόγκα (των επιστημονικών τεχνικών για τη συνειδητοποίηση του Θεού) όχι μόνο στη ζωή αλλά και στον θάνατο. Για εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τον κόσμο, το αναλλοίωτο πρόσωπό του έλαμπε με τη θεϊκή ακτινοβολία της μη αποσύνθεσης.

Ο Harry T. Rowe, Διευθυντής του Νεκροτομείου Forest Lawn Memorial-Park του Λος Άντζελες (στο οποίο τοποθετήθηκε προσωρινά το σώμα του μεγάλου Δασκάλου), έστειλε στο Self-Realization Fellowship ένα επικυρωμένο από συμβολαιογράφο γράμμα, από το οποίο πάρθηκαν τα ακόλουθα αποσπάσματα:

«Η απουσία οποιωνδήποτε ενδείξεων οπτικής σήψης στο νεκρό σώμα του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα είναι η πιο εξαιρετικά ασυνήθιστη περίπτωση που έχουμε δει. […] Καμία υλική αποσύνθεση δεν ήταν ορατή στο σώμα του ακόμα και είκοσι μέρες μετά τον θάνατο. […] Καμία ένδειξη μούχλας δεν υπήρχε στο δέρμα του και καμία ορατή αφυδάτωση δεν υπήρξε στους σωματικούς ιστούς. Αυτή η κατάσταση της τέλειας συντήρησης του σώματος είναι, καθ’ όσον γνωρίζουμε από τα ιατρικά χρονικά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. […] Την ώρα που παρέλαβε το σώμα του Γιογκανάντα, το προσωπικό του Νεκροτομείου περίμενε να παρατηρήσει, μέσα από το γυάλινο κάλυμμα του φερέτρου, τις συνήθεις ενδείξεις της σταδιακής σωματικής σήψης. Η κατάπληξή μας αυξανόταν καθώς περνούσαν οι μέρες χωρίς να επιφέρουν οποιαδήποτε ορατή αλλαγή στο σώμα καθώς το παρατηρούσαμε. Το σώμα του Γιογκανάντα ήταν προφανώς σε μια απίστευτη κατάσταση μη μεταβλητότητας. […]

»Καμία οσμή σήψης δεν αναδύθηκε από το σώμα του οποιαδήποτε στιγμή. […] Η εμφάνιση του Γιογκανάντα στις 27 Μαρτίου, ακριβώς πριν το μπρούτζινο κάλυμμα του φερέτρου τεθεί στη θέση του, ήταν η ίδια όπως στις 7 Μαρτίου. Στις 27 Μαρτίου φαινόταν τόσο φρέσκος και ανέγγιχτος από τη σήψη όσο φαινόταν την ημέρα του θανάτου του. Στις 27 Μαρτίου δεν υπήρχε καμία ένδειξη ώστε να πούμε ότι το σώμα του είχε υποστεί οποιαδήποτε ορατή αποσύνθεση. Γι’ αυτούς τους λόγους δηλώνουμε ξανά ότι η περίπτωση του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα είναι μοναδική στην εμπειρία μας».

Κυρίαρχος του σώματος και του νου του, ο Κρίγια Γιόγκι επιτυγχάνει την ύστατη νίκη κατά του «τελευταίου εχθρού», του Θανάτου – «Ο τελευταίος εχθρός που θα καταστραφεί είναι ο θάνατος» (προς Κορινθίους Α’ ΙΕ:26). Η μη αποσύνθεση του σώματος του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα μετά τον θάνατο απέδειξε ότι ήταν ένας τέλειος Κρίγια Γιόγκι. Ωστόσο δεν εκδηλώνουν όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι μετά τον θάνατό τους αυτήν την κατάσταση της μη αποσύνθεσης του σώματός τους. Οι ινδουιστικές Γραφές αναφέρουν ότι τέτοια θαύματα συμβαίνουν μόνο για κάποιο ειδικό σκοπό. Στην περίπτωση του Παραμαχάνσατζι, ο «ειδικός σκοπός» ήταν αναμφίβολα το να πείσει τη Δύση για την αξία της γιόγκα.

Έτσι θα τρέφεσαι από το Θάνατο, που τρέφεται από ανθρώπους:
Κι όταν ο Θάνατος πεθάνει, δεν θα υπάρχει πια πεθαμός – Σαίξπηρ: Σονέτο 146. (Διασκευή της μετάφρασης του Βύρωνα Ζελιώτη και της Έλενας Αϊβαζοπούλου.)

«Όταν το φθαρτό αυτό ντυθεί με αφθαρσία και το θνητό αυτό ντυθεί με αθανασία, τότε θα γίνει ο λόγος ο γραμμένος. Καταπόθηκε ο Θάνατος με νίκη. Πού είναι, θάνατε, το κεντρί σου? Πού, τάφε, η νίκη σου?» (Προς Κορινθίους Α’ ΙΕ:54-55).

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.