Επιλογή Σελίδας

Ποιος μπορεί να είναι Δάσκαλος γιόγκα – Ποιος μπορεί να είναι Γκουρού – η διαφορά από τον Δάσκαλο – οι ευλογίες και το κάρμα

Στην Ινδία δεν επιζητούμε πνευματική καθοδήγηση από κάποιον μόνο γιατί έχει ένα πτυχίο στη θεολογία, ούτε αναζητάμε εκείνους που απλώς και μόνον έχουν μελετήσει τις Γραφές χωρίς να έχουν παράλληλα βιώσει τις αλήθειες τους. Πνευματικά γραμμόφωνα που απλώς απαγγέλλουν την αλήθεια δε μας εντυπωσιάζουν. Έχουμε διδαχτεί να αναγνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ μιας θεολογικής διάλεξης ενός ανθρώπου και του τρόπου ζωής του. Πρέπει να αποδεικνύει πως έχει βιώσει αυτά που έχει μάθει.

Οι περισσότεροι δάσκαλοι αρχίζουν να διδάσκουν χωρίς να είναι πρώτα μαθητές. Κανείς δεν μπορεί να είναι αληθινά έγκυρος και αληθινός δάσκαλος αν δεν έχει ακολουθήσει τις διδασκαλίες και την πειθαρχία που δίνονται από έναν πραγματικό γκουρού. Οι περισσότεροι αυτό-ανακηρυγμένοι δάσκαλοι ζουν για τα λεφτά, τη δόξα, τους οπαδούς και την αίγλη, το κύρος. Προσπαθούν να διδάξουν άλλους χωρίς πρώτα να έχουν διδάξει τον εαυτό τους. Ο Ιησούς δεν ήταν αυτός που είπε ότι «ο τυφλός δεν μπορεί να διδάξει τον τυφλό»? Στην Ινδία, δεν ακολουθούμε κανέναν απλώς επειδή μπορεί να δώσει διαλέξεις σε χιλιάδες ανθρώπους ή γιατί ισχυρίζεται ότι είναι απελευθερωμένος. Αμέσως λέμε «Βρείτε τον γκουρού αυτού που ισχυρίζεται ότι έχει την ικανότητα να μας διδάξει». Αν ανακαλύψουμε ότι ένας τέτοιος αυτό-ανακηρυγμένος δάσκαλος δεν είχε ΑΛΗΘΙΝΟ γκουρού, τον απορρίπτουμε ως υποκριτή. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

Αληθινός Δάσκαλος (με κεφαλαίο Δ, Αγγλικά Master) μπορεί να είναι μόνο κάποιος που έφτασε στο σαμάντι.
Γκουρού είναι ο αληθινός Δάσκαλος που, επιπλέον, πήρε εντολή να σώσει άλλους, είτε από έναν γκουρού είτε από τον Θεό (ακούγοντας πραγματικά τη φωνή Του, όχι νομίζοντας ότι Τον άκουσε). Ο Γκουρού κάθε ανθρώπου ορίζεται από τον Θεό. Ο Γκουρού είναι ένας μόνο σε όλες τις ενσαρκώσεις του ανθρώπου μέχρι την τελική λύτρωση. Η σχέση Γκουρού-μαθητή είναι αιώνια. Κατά τον θάνατό μας, ο Γκουρού μας μας συνοδεύει στον αστρικό κόσμο. Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα είναι αληθινός Γκουρού.

Η πνευματική ζωή ενός γιόγκι, οι διαλογισμοί του και οι πράξεις του, η βοήθεια του γκουρού και η χάρη του Θεού – αυτά είναι τα απαιτούμενα της απελευθέρωσης. Άσχετα με το πόσο πολύ ο πιστός πασχίζει για λύτρωση –και απαιτείται να κάνει την προσπάθεια ολόψυχα για τον Θεό– αυτή η προσπάθεια αποτελεί μόνο το 25% των προϋποθέσεων της απελευθέρωσης. Ένα ακόμα 25% εξαρτάται από την ευλογία του γκουρού, που διεγείρει πνευματικά την προσπάθεια του πιστού και παίρνει το 25% του κακού κάρμα του, εφόσον είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ. Εκτός από τη βοήθεια του γκουρού και την προσπάθεια του πιστού, είναι απαραίτητο να υπάρχει και η χάρη του Θεού, που εξαλείφει το κακό κάρμα του ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ πιστού κατά 50%, που μπορεί να λεχθεί ότι αποτελεί το υπόλοιπο 50% των απαιτούμενων. «Είναι μεγάλη παρηγοριά αυτό, εντούτοις όταν λέω 25% η προσπάθεια του ανθρώπου, εννοώ το 100% της προσπάθειας αυτής».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ
Μπορεί να έχουμε πολλούς δασκάλους στην αρχή της πνευματικής μας αναζήτησης, αλλά έχουμε μόνο έναν γκουρού. Όταν τον βρούμε δεν χρειαζόμαστε άλλους δασκάλους. Και κανένας άνθρωπος δεν βρίσκει έναν γκουρού αν ο Ίδιος ο Ουράνιος Πατέρας δεν προσελκύσει αυτόν τον μαθητή σ’ αυτόν τον γκουρού.

Οι περισσότερες ανθρώπινες ψυχές είναι παιδιά που απομακρύνθηκαν από τον Θεό, που περιπλανήθηκαν μακριά απ’ Αυτόν και χάθηκαν στην έρημο των βασάνων. Ωθούμενες από το μαστίγιο της θλίψης, τέτοιες ψυχές αρχίζουν να λαχταρούν τον Θεό, και εσωτερικά προσεύχονται έντονα και βαθιά για μια διαφυγή. Τότε ο Θεός συγκινείται από τις ικεσίες τους. Στέλνει βοήθεια από κάποιον φωτισμένο (δηλαδή που έχει συνείδηση του Θεού) γκουρού που καθοδηγεί στο Σπίτι αυτές τις χαμένες ψυχές.

Ένας τέτοιος γκουρού, τον οποίο διέταξε ο Θεός να βοηθήσει ανθρώπους σε απόκριση των έντονων προσευχών τους, δεν είναι ένας συνηθισμένος δάσκαλος. Είναι ένα ανθρώπινο όχημα του οποίου το σώμα, την ομιλία, τον νου και την πνευματικότητα χρησιμοποιεί ο Θεός σαν έναν δίαυλο για να προσελκύσει και να οδηγήσει χαμένες ψυχές πίσω στο σπίτι Του της αθανασίας. Μερικοί γίνονται αυτό-διορισμένοι γκουρού αφού διαβάσουν μερικά απόκρυφα βιβλία και ακούσουν τη φωνή της δικής τους παραπλανημένης φαντασίας ή του μη τιθασευμένου υποσυνείδητου νου τους.

Όταν ο πιστός είναι έτοιμος, ο Θεός τού στέλνει έναν γκουρού, διότι είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει ο αναζητητής έναν ζωντανό άνθρωπο που είναι η ενσάρκωση της αλήθειας, ή κάποιον που ξέρει από τη μαρτυρία άλλων μαθητών ότι απέδειξε ότι γνωρίζει την αλήθεια, παρά να ακολουθεί μόνο τις εντολές των Γραφών.

Μια Βίβλος, άσχετα με το πόσες καταγραφές αλήθειας περιέχει, δεν είναι τόσο χρήσιμη όσο ένας άγιος, του οποίου η ζωή έθεσε ένα πρότυπο που οι άλλοι μπορούν να ακολουθήσουν και να ευεργετηθούν. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του δυνατού θειικού οξέος και της απλής παράστασης της σύνθεσής του, Η2SO4. Ούτε η σύνθεσή του ούτε μια γραπτή περιγραφή της δύναμής του μπορούν να περιγράψουν επαρκώς την καυτή ζωτική ιδιότητά του.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΝΟΣ ΓΚΟΥΡΟΥ
Όπως η κατάσταση του ύπνου εκδηλώνεται στο σώμα με συγκεκριμένες σωματικές αλλαγές, έτσι και οι μύες, τα μάτια και η αναπνοή, όλα ακινητοποιούνται κατά τη διάρκεια ορισμένων καταστάσεων της συμπαντικής συνειδητότητας. Ένας γκουρού έχει φτάσει στη συμπαντική συνειδητότητα και μπορεί να αναγνωριστεί από τα ακόλουθα σημάδια: τα μάτια του είναι ακίνητα και δεν βλεφαρίζουν όποτε το θελήσει. Με την εξάσκηση στη γιόγκα, η αναπνοή του σταματά χωρίς να την κρατά με το ζόρι μέσα στους πνεύμονες. Ο νους του είναι ήρεμος χωρίς προσπάθεια. Αν τα βλέφαρα κάποιου ανοιγοκλείνουν συνέχεια, και οι πνεύμονές του φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν σαν φυσερά, και ο νους του είναι ανήσυχος και μη συγκεντρωμένος, και εντούτοις σας λέει ότι βρίσκεται στη συμπαντική συνειδητότητα, μην τον πιστεύετε, όπως δεν θα πιστεύατε κάποιον που τρέχει γρήγορα αν σας πει ότι κοιμάται γαλήνια. Τώρα ξέρετε! – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΥΛΟΓΙΕΣ που θα εξαλείψουν το 25% του κάρμα σας, αλλά και πολλές άλλες? Από κάποιον που δεν έχει σώσει ακόμα τον εαυτό του και ξέρει απλές θεωρίες που δεν μπορεί να εφαρμόσει?

Ένας γκουρού που συνειδητοποίησε τον Θεό δεν είναι εξελιγμένος απλώς με χρόνια μελέτης σ’ ένα θεολογικό σεμινάριο, που έφτασε στο τέλος του όταν απένειμε στους σπουδαστές διάφορες βαθμίδες στη θεολογία. Οι καθηγητικοί τίτλοι μπορούν να κερδηθούν από ανθρώπους με καλή μνήμη, αλλά ο θεϊκός χαρακτήρας, ο αυτοέλεγχος και η διαίσθηση της ψυχής αναπτύσσονται μόνο με βαθύ διαλογισμό και γνώση των εξελιγμένων μεθόδων που οδηγούν στη συνειδητοποίηση του Εαυτού.

Από την Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι: Η πανταχού παρουσία του Δασκάλου (του Λαχίρι Μαχασάγια) έγινε φανερή μια μέρα μπροστά σε μια ομάδα μαθητών που άκουγαν την ερμηνεία της Μπάγκαβαντ Γκίτα. Καθώς εξηγούσε το νόημα της Κουτάστα Τσαϊτάνια ή κατά Χριστόν Συνειδητότητας σε όλη τη δονητική δημιουργία, ο Λαχίρι Μαχασάγια ξαφνικά φώναξε ασθμαίνοντας: «Πνίγομαι στα σώματα πολλών ψυχών έξω από την ακτή της Ιαπωνίας!».

Το επόμενο πρωί οι μαθητές διάβασαν στο άρθρο μιας εφημερίδας για τον θάνατο πολλών ανθρώπων των οποίων το πλοίο βυθίστηκε την προηγούμενη μέρα κοντά στην Ιαπωνία.

Όλοι ένιωθαν δέος όταν έβλεπαν τη συνηθισμένη κατάσταση του Λαχίρι Μαχασάγια κατά την οποία παρουσίαζε υπεράνθρωπα χαρακτηριστικά, όπως το ότι η αναπνοή του σταματούσε εντελώς, ότι δεν κοιμόταν ποτέ, ο σφυγμός και η καρδιά του σταματούσαν, τα ήρεμα μάτια του έμεναν ακίνητα για ώρες χωρίς ούτε ένα βλεφάρισμα και απέπνεε μια βαθύτατη αύρα γαλήνης. Κανένας επισκέπτης δεν έφευγε χωρίς να νιώσει πνευματική ανάταση. Όλοι ήξεραν ότι είχαν λάβει μια σιωπηλή ευλογία από έναν αληθινό άνθρωπο του Θεού. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.