Επιλογή Σελίδας

Οι απολαύσεις του κρασιού και του σεξ είναι ριζωμένες στον φυσιολογικό άνθρωπο. Για να τις εκτιμήσει κάποιος δεν χρειάζεται εκλεπτυσμένη αντίληψη. Τα τεχνάσματα των αισθήσεων μπορούν να συγκριθούν με την πάντα πράσινη πικροδάφνη που μοσχοβολά με τα ροζ λουλούδια της: κάθε τμήμα του φυτού είναι δηλητηριώδες. Η γη της επαγγελίας βρίσκεται μέσα μας, ακτινοβολώντας με την ευτυχία την οποία οι άνθρωποι ψάχνουν τυφλά σε χίλιες άλλες κατευθύνσεις.

«Η οξεία νοημοσύνη έχει δύο πλευρές», παρατήρησε κάποτε ο Δάσκαλος. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά ή καταστροφικά, σαν ένα μαχαίρι, είτε για να κόψει κάποιος τα δεσμά της άγνοιας είτε για να αποκεφαλίσει τον εαυτό του. Η νοημοσύνη καθοδηγείται σωστά μόνον αφού ο νους αναγνωρίσει ότι είναι αδύνατο να αποφύγει τον πνευματικό νόμο».

Ο Σρι Γιουκτέσβαρ ποτέ δεν απέφευγε τις γυναίκες, ούτε τις κατηγορούσε ότι ήταν η αιτία της «πτώσης του ανθρώπου». Τόνιζε ότι και οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον πειρασμό από το αντίθετο φύλο. Κάποτε ρώτησα τον Δάσκαλο γιατί ένας αρχαίος άγιος είχε αποκαλέσει τις γυναίκες «πόρτα προς την κόλαση».

«Κάποιο κορίτσι πρέπει να τον παίδεψε πολύ όταν ήταν νεαρός», απάντησε καυστικά ο γκουρού μου. «Αλλιώς δεν θα είχε αποκηρύξει τις γυναίκες, αλλά κάποια ατέλεια στον αυτοέλεγχό του».

«Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να συντρίβεται από την αισθησιακή διέγερση που προκαλεί ένα όμορφο πρόσωπο», έλεγε στους μαθητές.
Πώς μπορούν αυτοί που είναι σκλάβοι των αισθήσεων να απολαύσουν τον κόσμο? Δεν αντιλαμβάνονται τις λεπτοφυείς ομορφιές του καθώς σέρνονται στην αρχέγονη λάσπη. Όλες οι εκλεπτυσμένες ικανότητες διάκρισης χάνονται για τον άνθρωπο που διακατέχεται από το βασικό ένστικτο της λαγνείας».

«Όπως η πείνα, και όχι η λαιμαργία, έχει έναν θεμιτό σκοπό, έτσι και το σεξουαλικό ένστικτο έχει εμφυτευτεί από τη Φύση μόνο για τη διαιώνιση των ειδών, όχι για να εξάπτονται ακόρεστοι πόθοι», έλεγε. «Εξαλείψτε τις λανθασμένες επιθυμίες τώρα. Αλλιώς θα παραμείνουν μαζί σας ακόμα και αφού το αστρικό σας σώμα χωριστεί από το υλικό του περίβλημα. Ακόμα κι αν η σάρκα είναι αδύναμη, ο νους πρέπει συνέχεια να αντιστέκεται. Αν ο πειρασμός σάς επιτίθεται με βάναυση δύναμη, ξεπεράστε τον με απρόσωπη ανάλυση και ακατανίκητη θέληση. Κάθε φυσικό πάθος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

»Κρατάτε τις δυνάμεις σας. Γίνετε σαν τον μεγάλο ωκεανό, απορροφώντας ήσυχα όλες τις εκβολές των ποταμών των αισθήσεων. Οι πόθοι των αισθήσεων που ανανεώνονται καθημερινά απομυζούν την εσωτερική σας γαλήνη. Είναι σαν ανοίγματα μιας δεξαμενής που αφήνουν ζωτικά νερά να χάνονται στο έρημο έδαφος του υλισμού. Η δυνατή, διεγερτική παρόρμηση της λανθασμένης επιθυμίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ευτυχίας του ανθρώπου.
Να περιφέρεστε στον κόσμο ΣΑΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ! – από την Αυτοβιογραφία Ενός Γιόγκι, δείτε νέα έκδοση, τη μόνη εγκεκριμένη μετάφραση από τον εκδότη (από μοναχούς), τη μόνη χωρίς κανένα λάθος, με όλα τα σημεία μεταφρασμένα ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ: https://www.politeianet.gr/index.php…

Ρωτήστε μας για τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο και κοντινό πλάνο