Επιλογή Σελίδας

Ο ορισμός της Κρίγια και τα βασικά

Η Κρίγια Γιόγκα αναφέρεται δύο φορές από τον Κρίσνα, τον μεγαλύτερο προφήτη της Ινδίας, στην Μπάγκαβαντ Γκίτα. Ένας στίχος (κεφάλαιο IV, ή 4, στίχος 29) αναφέρει: «Προσφέροντας την εισπνεόμενη ανάσα στην εκπνεόμενη ανάσα και προσφέροντας την εκπνεόμενη ανάσα στην εισπνεόμενη ανάσα, ο γιόγκι εξουδετερώνει και τις δύο ανάσες. Έτσι απελευθερώνει την πράνα από την καρδιά και θέτει υπό τον έλεγχό του τη ζωική δύναμη».

Η ερμηνεία είναι η εξής: «Ο γιόγκι σταματά τη φθορά στο σώμα εξασφαλίζοντας μια επιπρόσθετη ποσότητα πράνα (ζωικής δύναμης) με το να ηρεμεί τη δραστηριότητα των πνευμόνων και της καρδιάς. Επίσης, σταματά τις μεταβολές της ανάπτυξης του σώματος ελέγχοντας την απάνα (το ρεύμα της απέκκρισης). Έτσι, εξουδετερώνοντας τη φθορά και την ανάπτυξη, ο γιόγκι μαθαίνει να ελέγχει τη δύναμη της ζωής (πράνα)».

Ένας άλλος στίχος της Μπάγκαβαντ Γκίτα (κεφάλαιο V, ή 5, στίχοι 27-28) δηλώνει: «Αιώνια ελεύθερος γίνεται ο άριστος στο διαλογισμό, ο οποίος, αναζητώντας τον Υπέρτατο Στόχο, μπορεί να αποσύρεται από εξωτερικά φαινόμενα, εστιάζοντας το βλέμμα του στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια και εξουδετερώνοντας τα ίσα ρεύματα της πράνα και της απάνα [που ρέουν] μέσα στα ρουθούνια και τους πνεύμονες, και να ελέγχει τον αισθητήριο νου και τη διάνοια, και να εξαφανίζει την επιθυμία, τον φόβο και τον θυμό».

Η Κρίγια Γιόγκα αναφέρεται δύο φορές από τον αρχαίο σοφό Πατάντζαλι, τον επιφανέστερο ερμηνευτή της γιόγκα, ο οποίος έγραψε: «Η Κρίγια Γιόγκα συνίσταται σε σωματική πειθαρχία, έλεγχο του νου και διαλογισμό στο Ομ» (Γιόγκα Σούτρα ΙΙ:1). Χρησιμοποιώντας τις λέξεις Κρίγια Γιόγκα, ο Πατάντζαλι αναφερόταν είτε στην τεχνική που αργότερα διδάχθηκε από τον Μπάμπατζι είτε σε κάποια πολύ παρόμοια. Το γεγονός ότι ο Πατάντζαλι αναφερόταν σε μια συγκεκριμένη τεχνική ελέγχου της ζωικής δύναμης αποδεικνύεται από τον αφορισμό του στις Γιόγκα Σούτρα ΙΙ:49 (που αναφέρεται αμέσως παρακάτω).

Ο Πατάντζαλι μιλά για τον Θεό ως τον πραγματικό Συμπαντικό Ήχο του Ομ που ακούγεται κατά τον διαλογισμό (Γιόγκα Σούτρα Ι:27). Το Ομ είναι ο Δημιουργικός Λόγος, ο βόμβος του Δονητικού Κινητήρα, ο μάρτυρας* της Θεϊκής Παρουσίας. Ακόμα και ο αρχάριος στη γιόγκα μπορεί σύντομα να ακούσει τον θαυμαστό ήχο του Ομ. Μέσω αυτής της μακάριας πνευματικής ενθάρρυνσης, πείθεται ότι βρίσκεται σε κοινωνία με θεϊκά βασίλεια.

Ο Πατάντζαλι αναφέρεται μια δεύτερη φορά στην τεχνική της Κρίγια ή τον έλεγχο της δύναμης της ζωής με τα εξής λόγια: «Η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πραναγιάμα η οποία κατορθώνεται με την αποσύνδεση της ροής της εισπνοής και της εκπνοής» (Γιόγκα Σούτρα ΙΙ:49).

——————————————-

*  «Αυτά λέει ο Αμήν, ο μάρτυρας ο πιστός και αληθινός, η αρχή της κτίσεως του Θεού». – Αποκάλυψη Γ:14. «Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν με το Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος. Πάντα μέσω αυτού έγιναν και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έγινε». – Κατά Ιωάννη Α:1-3. Το Ομ των Βεδών έγινε η ιερή λέξη Χουμ των Θιβετιανών και το Αμήν και το Άμεν των Χριστιανών, των Αιγυπτίων, των Ρωμαίων, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων. Το νόημά του στα Εβραϊκά είναι σίγουρος, πιστός.